De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar ongelukken met koolmonoxide in woningen in Nederland. De raad constateert in haar op 18 november gepubliceerde rapport dat het vakmanschap van installateurs regelmatig tekortschiet. Ook de betrouwbaarheid van koolmonoxidemelders laat vaak te wensen over, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Er vallen in ons land – voor zover bekend – jaarlijks vijf à tien dodelijke slachtoffers en enkele honderden gewonden door de ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide, een onzichtbaar en geurloos gas. Maar de Onderzoeksraad schat in dat het probleem drie tot vijf keer zo groot is, omdat bij veel ongelukken niet wordt ontdekt dat koolmonoxide de boosdoener is. Vroeger ging het hierbij vaak om ‘oude’ kachels en geisers, tegenwoordig betreft het in 46% van de gevallen een moderne en goed onderhouden cv-installatie. Reden voor de Onderzoeksraad om met een aantal aanbevelingen te komen, zoals beter toezicht door de overheid en strengere eisen aan installateurs.
Meer regels en beter toezicht
Nederland bevindt zich volgens de Onderzoeksraad als het gaat om toezicht op en onderhoud van gasverbrandingsinstallaties zoals cv-ketels in de ‘Europese achterhoede’. In Duitsland, België, Groot-Brittannië en Denemarken zijn veel strengere regels op het gebied van de keuring van installaties, de bekwaamheid van installateurs, de registratie van ongevallen en het toezicht door de netbeheerders. In Nederland is geen verplichte registratie van ongevallen met koolmonoxide, er is geen verplichte keuring van installaties (onder de 100 kW), en er is geen toezicht door de netbeheerder. Ook heeft Nederland geen verplichte erkenningsregeling voor installateurs, de branche mag dit zelf regelen. Volgens de Onderzoeksraad ‘is het zelfregulerend vermogen van de branche onvoldoende om consumenten de benodigde kwaliteit en veiligheid te bieden’. Daarom moeten de betrokken ministers (Wonen en Volksgezondheid) komen met meer regels en beter toezicht, meent de raad. Ook voor de dikwijls falende koolmonoxidemeters moeten wettelijke eisen komen, zodat de consument een bewuste keuze kan maken bij de aanschaf hiervan.