Gaan ze slopen of renoveren? Ken je rechten

Gaan ze je huis slopen, renoveren of verduurzamen? Weet wat je rechten en mogelijkheden zijn en trek samen met je buren op in een bewonerscommissie. De Woonbond lanceert een nieuw webdossier over Sloop en renovatie.

Sloop Tweebosbuurt Rotterdam-Zuid, juli 2021 Joke Schot 

Steeds meer huurders krijgen te maken met verduurzaming, sloop of renovatie van hun huis. Verhuurders betrekken hen vaak te laat of helemaal niet bij de plannen. De Woonbond zet in een nieuw online dossier voor huurders die te maken krijgen met sloop en renovatie uiteen wat hun rechten en handelingsmogelijkheden zijn. En waarom het belangrijk is om samen op te trekken in een bewonerscommissie.

Verduurzamingsopgave

De Woonbond merkt dat steeds meer huurders te maken krijgen met ingrijpende plannen voor hun woning of buurt. Voor een deel komt dat door de energietransitie en de opdracht die woningcorporaties hebben om hun bezit te verduurzamen.

Recht op zeggenschap

Maar opvallend genoeg hebben veel van deze huurders vaak geen zeggenschap gekregen in de plannen voor hun woning en woonomgeving. Terwijl ze daar wel recht op hebben. Het gebrek aan zeggenschap is vaak een bron van veel problemen bij vernieuwingsprojecten.

Recht op overleg

Huurders hebben verschillende rechten bij renovatie (waaronder ook verduurzaming valt) en sloop. Om daar optimaal gebruik van te maken, is het wel zaak dat ze zich verenigen in een bewonerscommissie. Huurders staan dan veel sterker in onderhandelingen over sloop of renovatie omdat ze als bewonerscommissie rechten hebben op grond van de Overlegwet.

Bewonerscommissies

Hoe richt je een bewonerscommissie op? Wat zijn de rechten, plichten en taken van bewonerscommissies en hoe kun je ervoor zorgen dat een bewonerscommissie goed functioneert?

Wat mag je van een goede verhuurder verwachten bij sloop?

Wat is het verschil tussen groot-onderhoud en renovatie? Wat kun je doen als je verhuurder de huur opzegt omdat hij wil slopen? Wat mag je van een goede verhuurder verwachten bij sloop? Wat is een Sociaal statuut? En waar kan je ondersteuning vinden?

Lees meer over deze onderwerpen in het webdossier over Sloop en renovatie.