Laag inkomen geeft recht op €200,- compensatie energiekosten

Zo’n 800.000 huishoudens met een laag inkomen krijgen recht op een eenmalige energietoelage van €200,-. 

Bron: Getty Images 

Eerder kwam de Woonbond samen met FNV en Milieudefensie met een plan voor extra steun voor mensen met een minimuminkomen. Daarmee zouden de lage inkomens er structureel een stuk meer geholpen worden. Vraag blijft of 200 euro volstaat. “Het is helaas veel minder dan wij voor pleiten, terwijl mensen hun rekeningen op dit moment niet meer kunnen betalen”, zegt Bas van Weegberg van de FNV tegen de NOS.  “Het is een mooi gebaar, maar meer dan dat is het niet”, laat Amma Asante van de Landelijke Cliëntenraad eveneens via de NOS weten(externe link). “Ik wil niet zuur doen, want alle kleine beetjes helpen. Maar het is te weinig. Alles wordt steeds duurder en dit geld is incidenteel.’

Niet alleen bijstand

Bijstandsgerechtigden ontvangen het extra geld automatisch via de gemeente in het eerste kwartaal van 2022. Heb je geen bijstand, maar wel een klein inkomen? Dien dan een verzoek in bij de gemeente. Mensen die in aanmerking komen voor deze compensatie zijn werkende armen, IOW- gerechtigden, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandig ondernemers met een laag inkomen.

Bel gemeente via 14+

Het verzoek voor compensatie moet worden gedaan bij de gemeente waarin je woont. Check hiervoor de website van jouw gemeente, of bel het gemeentehuis voor meer informatie. Steeds meer gemeenten zijn bereikbaar via een verkort telefoonnummer, het zogenaamde 14+netnummer(externe link). Zo bel je bijvoorbeeld naar de gemeenten in de regio Rotterdam met 14 010, of via 14 030 naar de gemeenten in de regio Utrecht. De toelage zal het komende jaar beschikbaar komen. Het Kabinet en de VNG streven ernaar in het eerste kwartaal te starten met de uitkering van de toelage.  

Meldpunt Energiealarm

Is jouw woning slecht geïsoleerd? Zit je in de kou of op de tocht? Is de energierekening huizenhoog? Of staat de verwarming juist laag om de rekening betaalbaar te houden? Laat het weten op dit meldpunt. De Woonbond gebruikt jouw melding om bij verhuurders, politiek en pers aandacht te vragen voor hoge energiekosten in onzuinige huurwoningen en de comfort- en gezondheidsklachten die dat met zich mee brengt.