Regeling voor blokaansluiting langer aan te vragen

De periode voor het aanvragen van Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB) is met een maand verlengd tot 31 oktober 2023. De Woonbond drong al langer aan bij het ministerie van Economische Zaken om de aanvraagperiode voor deze energiecompensatie te verlengen.

Flatgebouw
Naar schatting 450.000 woningen in Nederland hebben blokverwarming. Getty Images 

In april 2023 kwam de Rijksoverheid met een regeling om bewoners met een blokaansluiting (warmte en/of stroom) te compenseren voor de gestegen energiekosten. De overheid verwachtte zo’n 50.000 aanvragen. Begin september waren er echter slechts 15.500 aanvragen gedaan. Dat is zoveel minder dan verwacht, dat de overheid de aanvraagperiode nu heeft verlengd.

Contracthouder moet aanvraag doen

Degene die het energiecontact voor alle bewoners heeft afgesloten, moet de aanvraag voor de tegemoetkoming in de energiekosten doen(externe link). In de meeste gevallen is dit de verhuurder of de VvE. Bij woongroepen en studentenhuizen is dit veelal een van de bewoners.

Zorgen huurders over mislopen tegemoetkoming

De Woonbond merkt dat veel huurders zich zorgen maken dat ze de energiecompensatie mislopen, omdat de verhuurder de aanvraag (nog) niet gedaan heeft. Sinds twee weken kunnen huurders checken of er een aanvraag voor hun pand gedaan is via een online ‘statuscheck'(externe link).

Mogelijke kosten voor weigerende verhuurder

Huurders kunnen de verhuurder niet dwingen de aanvraag te doen. Maar als de verhuurder weigert een aanvraag te doen, dan kan dat uiteindelijk ook financiële gevolgen hebben voor de verhuurder als de huurders naar de Huurcommissie of de kantonrechter gaan. Echter, hoe de Huurcommissie of de rechter hierover zal oordelen, is nog onduidelijk.

Brief aan de verhuurder

Als uit de online check blijkt dat er geen aanvraag is gedaan, kunnen huurders hun verhuurder aansporen dat wel te doen. De Woonbond heeft een voorbeeldbrief opgesteld die huurders kunnen gebruiken om hun verhuurder te verzoeken de aanvraag alsnog te doen.