Kamer wil meer steun wooncoöperaties

De Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van SP Kamerlid Beckerman en D66 Kamerlid Boulakjar voor het steunen van kennisorganisaties op het gebied van wooncoöperaties. Om zo de oprichting van wooncoöperaties te steunen.

Feestelijke oprichtingsvergadering Cooplink in Utrecht op 30 november 2019. Cooplink 

Eerder nam de Kamer al een amendement aan waarmee er een klein fonds in het leven werd geroepen om extra te investeren in wooncoöperaties(externe link)

Investeren in kennis

Met de huidige motie wordt de regering opgeroepen om te zorgen dat er geïnvesteerd blijft in kennisorganisaties. Er bestaat een landelijk kennisnetwerk van wooncoöperaties (CoopLink(externe link)). Dergelijke organisaties zijn nodig in het stimuleren van wooncoöperaties. De Woonbond is dan ook blij dat de Kamer hier in wil blijven investeren. 

Eigen huisbaas

Bij wooncoöperaties is een collectief eigenaar van het pand, en de bewoners huren dus feitelijk van zichzelf. Al is het ook mogelijk een ‘beheercoöperatie’ op te richten. De verhuurders is dan een andere partij (bijvoorbeeld een corporatie) maar de bewoners beheren het complex zelf.