Kreeg je dit jaar een huurverhoging van 50 of 100 euro? Let dan op of je huur niet hoger wordt dan volgens het puntenstelsel mag.
Veel sociale huurders met een wat hoger inkomen krijgen er dit jaar (opnieuw) mee te maken: een inkomensafhankelijke huurverhoging van 50 of zelfs 100 euro. Die huurverhoging kun je krijgen als het inkomen van je huishouden boven een bepaalde grens ligt.
Door huurverhoging boven toeslaggrens
Wie een paar jaar achter elkaar een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgt ziet de huurprijs flink oplopen. Vaak zelfs tot boven de ‘huurtoeslaggrens’. Die grens ligt dit jaar (2023) op 806 euro en 6 cent.
Te hoge huur voor aantal punten
Het is vervelend als je huurprijs door een huurverhoging boven de toeslaggrens raakt, maar verboden is dat niet. Wat wél verboden is: een hogere huur vragen dan volgens het puntenstelsel mag. Alle sociale huurwoningen -ook als ze een huurprijs hebben die boven de toeslaggrens is geraakt- vallen onder het puntenstelsel.
Hoe maximale huurprijs checken?
Met de huurprijscheck van de Huurcommissie(externe link) kun je narekenen hoeveel punten je woning heeft. En wat de maximaal toegestane huurprijs is die daarbij hoort. Wordt je huur door de huurverhoging hoger dan maximaal is toegestaan? Dan kun je met succes bezwaar maken. Blijkt je huur op dit moment al hoger? Dan kun je met succes een procedure starten voor huurverlaging.
Alle bezwaarredenen op een rij
Er zijn nog meer redenen die maken dat je met succes bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. In Redenen om bezwaar te maken staan ze opgesomd. Heb je daarna nog vragen over de huurverhoging? Als je lid bent van de Woonbond kun je terecht bij de Huurderslijn.