Slim omgaan met energie loont

De energielasten drukken zwaar op de woonlasten van huurders, met name van huurders in slecht geïsoleerde woningen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van ons Meldpunt Energiealarm. De Woonbond start vandaag de landelijke campagne ‘Haal energie uit je rekening’.

vrouw stelt cv-ketel energiezuinig in
Haal energie uit je rekening door slim om te gaan met gas, stroom en warmte. Getty Images 

Bijna 40% van de melders heeft een maandelijkse energierekening hoger dan €250, en 10% zelfs boven de €500. De voornaamste reden van de hoge lasten is slechte isolatie. Bij de aanvraag van verduurzamingsmaatregelen geeft 91% van de verhuurders niet thuis.

Dwingende maatregelen

Daarom blijft de Woonbond er bij de overheid ook op hameren dat er dwingender maatregelen moeten komen om te zorgen dat verhuurders slecht geïsoleerde huurwoningen zo snel mogelijk aanpakken. “Het is tijd om verduurzaming af te dwingen, onder andere door enkelglas tot gebrek te verklaren,” zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.

Elke besparing helpt

Bijna alle melders geven op het meldpunt aan al energiezuinig te leven. Met de hoge energieprijzen van dit moment, maar ook met de prijzen van het energieprijsplafond dat op 1 januari ingaat, loont elke kleine besparing. Om huurders hierbij te helpen start de Woonbond de campagne ‘Haal energie uit je rekening’ die speciaal gericht is op huurders.

Inspirerende verhalen van huurders

De campagne biedt onder meer energiebespaartips, uitleg en adviezen en inspirerende persoonlijke verhalen van huurders. Verschillende huurders vertellen wat zij hebben ondernomen om hun energierekening omlaag te brengen, zoals Johan en zijn gezin uit Bilthoven:

“Wij gebruiken de helft minder aan gas dan vorig jaar. Als je een beetje handig bent, kun je met wat kleine investeringen al veel zelf doen.”

Jip en Mariëtta uit Amsterdam hebben samen met buren een technisch team opgericht:

“Samen los je dingen nu eenmaal makkelijker en sneller op dan alleen. Ook op het gebied van duurzamer wonen.”

Ondersteuning tijdens het hele stookseizoen

De campagne ‘Haal energie uit je rekening’ loopt het hele stookseizoen, tot het voorjaar van 2023. Daarbij blijft het Meldpunt Energiealarm geopend.