Geld op de plank voor huurders met blok-stroom

Huren en geld Huurders die samen één (blok)aansluiting voor elektriciteit hebben, lopen vaak de vermindering op de energiebelasting mis. Het gaat om honderden euro’s. 

Jonge vrouw (Aline) buiten in een park in gesprek met presentator (Tim Hofman)
Aline in gesprek met BOOS-presentator Tim Hofland over de teruggave van de Vermindering Energiebelasting.BOOS / BNNVara

Dit gebeurde ook bij Aline en haar buren. Met hulp van de Woonbond en het tv-programma BOOS kreeg Aline uiteindelijk bijna €1600 terug. Afgelopen zaterdag 2 december besteedde het tv-programma BOOS aandacht aan de zaak van Aline. Een jaar geleden nam Aline contact op met de Woonbond voor meer informatie over de Vermindering Energiebelasting bij blokaansluitingen. Deze korting op de stroomrekening moet de verhuurder of de VvE bij blokaansluitingen aanvragen bij de Belastingdienst. “Ik heb dit toen gelijk bij de beheerder van mijn pand neergelegd,” schrijft Aline aan de Woonbond. Maar maandenlang hoorde ze alleen dat de beheerder ‘ermee bezig’ was.

Naar de vastgoedbeheerder met BOOS

“Na een jaar gewacht te hebben ben ik met programma BOOS op pad gegaan om te vragen waar we nou zo lang op wachten.” En dat hielp, want alle huurders hebben flink wat geld terug gekregen. Sommigen, onder wie Aline, kregen over meerdere jaren Vermindering Energiebelasting. “Ikzelf kreeg zo’n €1590 aan Vermindering Energiebelasting,” vertelt Aline.

Korting op belasting voor elektriciteit

Mensen met een eigen elektriciteitsaansluiting en dus met een eigen stroomrekening krijgen jaarlijks de vaste Vermindering Energiebelasting. Het gaat om een bedrag dat de energieleverancier van de stroomrekening aftrekt. In 2023 is dat €596,86 voor mensen met een eigen aansluiting.

Verhuurder of VvE moet aanvraag doen bij blok-stroom

In een complex met zelfstandige woningen (met een eigen WOZ-waarde) met één centrale stroomaansluiting ontvangen de bewoners de korting niet automatisch via de energieleverancier. De verhuurder of de VvE moet dan het gemiste bedrag aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft daar een formulier voor. De verhuurder moet dit bedrag dan verrekenen met de servicekosten voor stroom.

Let op: De teruggave die de verhuurder of VvE per woning krijgt en wordt verrekend met de servicekosten, is niet gelijk aan de Vermindering Energiebelasting voor huishoudens met een eigen stroomaansluiting (€596,86 in 2023). Dit komt doordat de belasting die voor grotere aansluitingen geldt, lager is.

Aanvraag met terugwerkende kracht

“De regeling bestaat al jaren, maar is helaas niet algemeen bekend,” zegt Bastiaan van Perlo, belangenbehartiger energie bij de Woonbond. Gelukkig kan de verhuurder of VvE de aanvraag ook nog over eerdere jaren doen, zoals ook in het geval van Aline gebeurde.

Extra kosten mogen niet doorberekend worden

Er zijn bedrijven die de aanvraag voor de gemiste Vermindering Energiebelasting voor verhuurders en VvE’s bij de Belastingdienst doen. Deze bedrijven brengen daar kosten voor in rekening. Deze kosten mag de verhuurder of VvE niet doorberekenen aan de huurder. (Dit geldt ook voor de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen/TTB).