35 miljoen euro voor hulp aan huurders bij energie besparen

De nieuwe subsidie Regeling Reductie Energiegebruik Woningen(externe link) (RREW), die afgelopen maandag 16 november werd opengesteld, richt zich nu ook op huurders. De afgelopen jaren kwam er veel kritiek van huurders dat de subsidie voor energiebesparende maatregelen in huis alleen ten goede kwam aan mensen met een eigen woning. Dit jaar is er minimaal 35 miljoen euro beschikbaar voor energiebespaarhulp aan huurders.

Een led-lamp en gloeilamp
Een energiezuinige led-lamp (links) en een gloeilamp (rechts) Getty Images 

De RREW is bedoeld om bewoners te stimuleren minder energie te gebruiken in hun woning. De subsidie kan alleen door gemeenten aangevraagd worden. Zij mogen deels zelf bepalen hoe ze de subsidie inzetten. Veel gemeenten gaven het afgelopen jaar vouchers van circa €50 uit. Daarmee konden woningeigenaren de kosten die ze gemaakt hadden voor energiebesparende maatregelen, zoals led-lampen, radiatorfolie en waterbesparende kraankoppen, terugvragen. Ook waren er gemeenten die energieadvies op maat aanboden. Veel huurders waren boos dat zij de voucher of het advies niet konden krijgen.

Samenwerking met verhuurder

Dit jaar is dat dus anders. Het subsidiebedrag moet in deze subsidieronde voor minstens de helft ten goede komen aan huurders. Om te zorgen dat dit ook werkelijk gebeurt, moet het plan dat de gemeente indient samen met verhuurders gemaakt zijn. Een van de mogelijkheden om dit te doen is via de zogenoemde prestatieafspraken tussen gemeenten en woningcorporaties, waarbij vaak ook huurdersorganisaties betrokken zijn.

Subsidie nu al overvraagd

Afgelopen maandag 16 november werd de subsidieregeling opengesteld voor aanvragen. Er is 70 miljoen euro beschikbaar. Op dinsdag was er al voor meer dan 100 miljoen euro aan aanvragen ingediend. Hoewel de subsidiepot al overvraagd is, raadt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan om de subsidie toch aan te vragen als de gemeente een goed plan heeft. Dat heeft het ministerie aan de Woonbond laten weten.