Welzijn in sociale huurwijken baart onderzoekers zorgen

Vereenzaming, overlast en criminaliteit zetten de leefbaarheid onder druk. Dit blijkt uit een nieuw trendbeeld van SVWN, dit is de landelijke organisatie die alle woningcorporaties eens per vier jaar tegen het licht houdt. Naast een uitgebreid onderzoek naar de prestaties van de corporatie, bevragen zij hiervoor ook huurders, gemeenten en maatschappelijke organisaties waarmee de corporatie samenwerkt. De zorgen over het welzijn van bewoners in sociale huurwijken zijn gebaseerd op de 50 onderzochte corporaties in 2024.

Leefbaarheid verbeteren vraagt om samenwerking

De zorgen over de leefbaarheid in de wijken gaan onder andere over toenemende vereenzaming, overlast en criminaliteit. Liesbeth Spies, voorzitter van Aedes, de koepel van woningcorporaties: ‘Er zijn veel goede voorbeelden waarbij corporaties intensief samenwerken met gemeenten, zorg en welzijn om de veerkracht van wijken te verbeteren. Maar in de breedte kunnen we hierop steviger inzetten.’

Actieve wijkbewoners verdienen ondersteuning

Volgens de Woonbond moeten deze betaalde krachten in de wijk vooral de samenwerking zoeken met actieve wijkbewoners en sociale ondernemers in de buurt. Het heeft een grote meerwaarde als zij ondersteund worden in het goede werk dat al gebeurt. Naast het versterken van de samenwerking, blijkt het versterken van de bewonersparticipatie het vaakst voorkomende verbeterpunt uit de onderzoeksrapporten. Twee thema’s die je volgens de Woonbond niet los van elkaar kunt zien.

Politieke keuzes zetten welzijn onder druk

De onderzoekers geven ook een signaal naar landelijke beleidsmakers. De uitdagingen op het gebied van wonen en welzijn wijten zij namelijk ook aan politieke keuzes, zoals de rigide regels voor woningtoewijzing. Maar ook de bezuiniging op uitgaven aan goede volkshuisvesting in de afgelopen jaren.

Oplossingen in beeld

Het tv-programma Pointer besteedde ook aandacht aan het SVWN-rapport en de leefbaarheid in corporatiewijken, zoals onder andere in Ede en Arnhem. Naast de problematiek en de oorzaken daarvan kwamen ook mogelijke oplossingen voorbij. Zoals het anders toewijzen van woningen en meer aandacht voor de sociale component door de inzet van een ‘Achter de voordeur’-team dat contact maakt met bewoners en hen ook op een praktische manier helpt. Bijvoorbeeld door het doen van een voorzieningencheck (waar heb je allemaal recht op?).

Maar de actieve buurtbewoners en sociaal ondernemers maakten de meeste indruk. De mensen die omkijken naar de buurtbewoners, die bijeenkomsten en acties organiseren, zorgen dat de buurt netjes blijft en die de belangen van de huurders en andere bewoners behartigen.

Cover Huurpeil 2024-4

Lees verder in Huurpeil

In Huurpeil 4 van 2024 staat het onderwerp leefbaarheid centraal in een uitgebreid dossier. Zo lees je onder andere over de mythes rondom gemengde wijken, onderzoeksjournalist Merel Buck deed hier onderzoek naar.