Bespaartips voor koude dagen

Het stookseizoen barst binnenkort weer los. Hoe ga je de herfst- en winterkou te lijf zonder te verspillen?

Het verwarmen van de woning is een grote kostenpost. Volgens Milieu Centraal gebruikt een gemiddeld huishouden op jaarbasis bijna 1.300 m3 gas voor de verwarming en 300 m3 gas voor warm water, wat neerkomt op 1.040 euro per jaar. Door slim te stoken, kan de bewoner met kleine maatregelen al veel besparen zonder aan comfort in te leveren.

Bespaartips verwarming

Om te besparen op kosten voor de verwarming kun je de volgende simpele maatregelen nemen:

  • Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden
  • Zet de thermostaat overdag op 15 graden als er niemand thuis is
  • Verwarm geen ruimten waar niemand is en sluit tussendeuren
  • Zet de thermostaat op 15 graden een uurtje voor het slapen of weggaan
  • Zet de verwarming een graad lager (bijvoorbeeld op 19 in plaats van 20 graden)

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat bij afwezigheid overdag en ’s nachts maar 2 graden omlaag. Anders duurt opwarmen te lang, of daalt het rendement van de cv-ketel of warmtepomp tijdens het opwarmen.

Tot wel 600 euro besparen

Afhankelijk van zijn huidige stookgedrag en type woning kan een deelnemer met bovenstaande tips jaarlijks tot wel 600 euro besparen, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

Hulp van de Woonbond

‘Bespaar Energie met de Woonbond’ helpt huurders aan een lagere energierekening en meer wooncomfort. Op de pagina Bespaar Energie vind je veel meer tips over maatregelen die je zelf kunt nemen in huis om te besparen. Voor andere energiebesparende maatregelen is medewerking van de verhuurder nodig. Die overtuig je sneller als je samenwerkt met andere huurders. Het is daarbij mogelijk om de Energiebus van de Woonbond te laten langskomen of een second opinion aan te vragen.