PvdA en VVD niet eens over toekomstige huurverhoging

De PvdA en de VVD zijn het niet eens over de hoogte van de huurstijgingen, blijkt uit een peiling van de Nederlandse Woonbond. Het kabinet wil vanaf 2016 met een nieuw huurprijsbeleid komen.

De PvdA wil dat de basishuurverhoging van 1,5 procent boven inflatie, die ook aan de lage inkomens kan worden gerekend, dan van tafel gaat. De VVD is het hier niet mee eens. De Woonbond deed de peiling in het kader van hun acties tegen de huurverhoging. De Woonbond wil zo snel mogelijk een einde aan het huurbeleid waardoor de huren vér boven inflatie kunnen stijgen. Morgen biedt de huurdersorganisatie de handtekeningen aan die de afgelopen weken verzameld zijn tegen de huurverhogingen.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/Blokkeerhuurverhoging.jpg

Op de VVD na, hebben alle partijen die hebben gereageerd laten weten de basishuurverhoging te willen schrappen, al wil de PvdA dit pas vanaf 2016. ‘Er is een groot draagvlak voor het schrappen van deze maatregel,’ aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. ‘Die basishuurverhoging moet ook van tafel, omdat steeds meer huurders financieel in de knel komen door de hoge huurstijgingen.’ Wanneer de Tweede Kamer besluit de 1,5 procent basishuurverhoging boven inflatie te schrappen, moet dit door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De uitslag van de provinciale verkiezingen is dus van groot belang voor het toekomstige huurbeleid.

Woonakkoord

Opvallend genoeg hebben alleen D66, ChristenUnie en de SGP niet gereageerd op de Woonbond peiling. Deze partijen hebben het Woonakkoord gesteund, waardoor het huidige huurprijsbeleid in 2013 is aangenomen. Hierdoor zijn de huren de afgelopen twee jaar met bijna tien procent gestegen. Paping: ‘Het is teleurstellend dat juist deze partijen geen openheid geven over hoe ze de toekomst van het huurbeleid zien. Daar hebben de kiezers toch recht op’

Verhuurdersheffing

GroenLinks, Partij voor de Dieren, de PVV, SP en 50plus willen de verhuurdersheffing afschaffen. Dit is een heffing die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale woningvoorraad. De PvdA en de VVD willen de heffing behouden. Het CDA is wel voor een lagere verhuurdersheffing.

bron: Woonbond.nl