Participatiefonds Mooiland biedt huurders veel mogelijkheden


GENNEP • In de afgelopen jaren heeft Huurdersvereniging Gennep (HVG) zich bij Mooiland sterk gemaakt voor de oprichting van het Participatiefonds. Hierdoor kunnen huurders van deze woningcorporatie de meest uiteenlopende ideeën aandragen voor hun wijk of buurt. 

Door Dorry Smeets

Marion Scholten is voorzitter van HVG en bestuurslid van Koepel Grave, het overkoepelende samenwerkingsverband van huurdersorganisaties van Mooiland. Zij legt uit hoe het Participatiefonds is ontstaan: “De gelden uit het riool- en glasfonds bij Mooiland zijn nooit helemaal opgemaakt. Wij als HVG hebben er steeds voor geijverd dat deze terug zouden gaan naar de huurders. Hierdoor is het Participatiefonds opgericht, dat beheerd wordt door Koepel Grave.” Huurders kunnen bij deze Koepel een aanvraag doen voor hun buurt of wijk. “Je kunt dan denken aan een opknapbeurt voor de kinderboerderij, een nieuw biljartlaken in het gemeenschapshuis of de aanschaf van gezamenlijk tuingereedschap. Maar ook een buurtbarbecue behoort tot de mogelijkheden. Waar het om gaat is dat je samen wat doet en het daardoor prettig hebt met elkaar.”

Bewoners aan de Brugstraat in Gennep hebben al gebruik gemaakt van het fonds. Riet van der Mooren woont Op de Logte 2. “Wij hebben een hele actieve bewonerscommissie; het hele jaar door organiseren wij activiteiten. Door het Participatiefonds konden wij een mooie partytent aanschaffen; daar is de hele zomer druk gebruik van gemaakt. Ook bij Op de Logte 1 vindt regelmatig een gezamenlijke activiteit plaats. Anneke Rijnhart: “Voor de bloembakken in onze binnentuin hebben wij een oprolbare tuinslang aangeschaft. We besproeien de bakken om beurten; dat doe je nu met veel plezier.”

Het Participatiefonds heeft ook een springkussen en een dichte aanhanger met tuingereedschap, tafels, stoelen en parasols, die men gratis mag lenen. Aanvragen voor het fonds tot € 6000 kunnen bij De Koepel ingediend worden via het formulier dat niet alleen op hun website staat, maar ook op de site van HVG. Vervolgens wordt deze beoordeeld. Marion: “Ik doe een oproep aan alle huurders om met ideeën te komen. Je kunt er hele leuke dingen mee doen!” Dit wordt beaamd door Anneke en Riet: “Hierdoor krijg je veel meer mogelijkheden in je buurt. Echt fantastisch!” 

Marion en bewoners van Op de Logte genieten van een kopje koffie in de partytent. (Foto Dorry Smeets)