Controleer je servicekosten

Twee huurders controleren de servicekosten
Twee huurders controleren de servicekosten

Voor servicekosten geldt dat de verhuurder alleen werkelijk gemaakte kosten in rekening mag brengen. Om te kunnen controleren of je niet te veel betaald hebt, is het dus van belang om een duidelijke jaarafrekening te krijgen, waar per post in staat welke kosten er gemaakt zijn.

Lees meer over hoe je je servicekosten kunt controleren.

Geen afrekening ontvangen?

Weigert de verhuurder om (tijdig) een jaarafrekening te sturen? Via de Huurcommissie kun je dat alsnog afdwingen. Je kunt ook bij de Huurcommissie terecht als je een onvolledige of onduidelijke afrekening hebt gekregen. Tot twee jaar nadat je de jaarafrekening had moeten ontvangen, kun je hier een procedure over starten. Voor de afrekening over 2024, die je uiterlijk 30 juni 2025 hoorde te krijgen, heb je dus tot 1 juli 2027 de tijd. Iedereen met een sociale huurwoning kan de Huurcommissie inschakelen.

Alle contracten van na 1 juli 2024

Ook met een contract in de vrijesector of de middenhuur kun je een geschil over de jaarafrekening servicekosten aan de Huurcommissie voorleggen. Voorwaarde is dan wel je huurcontract is ingegaan op of na 1 juli 2024. Is je vrijesectorcontract eerder ingegaan dan 1 juli? Dan kun je alleen bij de Huurcommissie terecht als dat expliciet is afgesproken in je huurcontract. 

Huurwijzer: trucs van verhuurders

In Huurwijzer 2 van 2025 gaan we in op de trucs die verhuurders uithalen om via de servicekosten extra te verdienen. Jurist Yoeri Delfstra vertelt over gesjoemel met kosten voor de huismeester, de noodservice voor installaties of de afschrijving van bed of bank in gemeubileerde woningen. Plus: hoe maak je bezwaar?

Hulp voor leden

Ben je persoonlijk lid van de Woonbond? Of bestuurslid van een organisatie die lid is? Met vragen over servicekosten kun je terecht bij de ledenservice Huurderslijn.