
Voor de meeste huurders van een sociale huurwoning geldt dat de huur in 2024 met maximaal 5% omhoog mag. Uitzondering daarop zijn huurders met een hoger inkomen en huurders met een relatief lage huur.
Welke redenen voor bezwaar zijn er?
De wet omschrijft wanneer je in de sociale huursector bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. Er zijn vele mogelijke redenen voor bezwaar, zoals een te hoge huurverhoging of ernstige gebreken.
Met onze online huurverhogingscheck kun je controleren of het huurverhogingsvoorstel voldoet aan de wettelijke eisen. Als blijkt dat je bezwaar kunt maken, krijg je een voorstel voor een bezwaarbrief.
Vrije sector
Ook voor huurders in de vrije sector geldt sinds 2021 een wettelijk maximum voor de jaarlijkse huurverhoging. Voor 2025 is dit 4,1%. Lees hier meer over de regels voor de huurverhoging in de vrije sector.
Middenhuursector
De middenhuursector bestaat pas sinds 1 juli 2024. Hieronder vallen alleen woningen met een huurcontract dat op of na die datum is ingegaan en meer dan 143 punten hebben en minder dan 187. Voor middenhuurwoningen geldt ook een maximale huurverhoging, die 7,7% is in 2025.
Hoe maak je bezwaar tegen de huurverhoging?
Als je bezwaar wil maken tegen de huurverhoging, kun je als sociale huurder twee dingen doen:
- je maakt bezwaar bij je verhuurder (en je blijft ondertussen de oude huur betalen), óf
- je blijft de oude huur betalen.
Wettelijk hoef je geen reden te geven voor je bezwaar, maar het is verstandig om dat wel te doen. Anders loop je het risico dat de Huurcommissie, die over het bezwaar moet oordelen, je bezwaar meteen afwijst.
Wees op tijd met je bezwaar
De verhuurder moet je bezwaar uiterlijk op de dag vóórdat de huurverhoging ingaat hebben ontvangen. Dat is meestal 1 juli.
Verhuurder moet naar Huurcommissie
Als je op tijd bezwaar hebt gemaakt, moet de verhuurder binnen 6 weken naar de Huurcommissie voor een uitspraak. De Huurcommissie bepaalt vervolgens of de voorgestelde huurverhoging redelijk is. Als de verhuurder niet (of te laat) naar de Huurcommissie stapt, gaat de huurverhoging niet door.
Bezwaar maken door oude huur te blijven betalen
Als je de huurverhoging weigert door de oude huur te blijven betalen, maakt het uit of de brief over de aanstaande huurverhoging aangetekend is verstuurd of niet.
Was de brief met het huurverhogingsvoorstel wel aangetekend, dan moet de verhuurder binnen 6 weken aan de Huurcommissie vragen om een uitspraak te doen over de huurverhoging.
Kreeg je het voorstel niet per aangetekende brief, dan moet de verhuurder binnen 3 maanden na de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging (meestal 1 juli) alsnog een aangetekende brief sturen. Als je deze ‘rappelbrief’ niet (op tijd) ontvangt, hoef je de huurverhoging niet te betalen.
Ontvang je de rappelbrief wél op tijd, dan moet jij zelf binnen 4 maanden (vanaf de voorgestelde ingangsdatum) naar de Huurcommissie om bezwaar te maken.
Laat je niet intimideren
Het kan dat je verhuurder vanwege je bezwaar contact opneemt. Bijvoorbeeld omdat die vindt dat je bezwaar niet terecht is. Dit is dan hooguit zijn mening. Het is namelijk niet aan de verhuurder, maar aan de Huurcommissie om over de juistheid van je bezwaar te oordelen.
Huurverhogingscheck
Met de huurverhogingscheck ontdek je snel of de huurverhoging in de sociale huur, middenhuur of vrije sector voldoet aan de wettelijke eisen. De check geldt voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimte (kamers).
Boek Huurprijs en puntentelling 2025/2026
Dit boek brengt grip op de regels voor sociale huurders, middensectorhuurders en vrijesectorhuurders. Je kunt zelf controleren of je huurprijs, een huurprijswijziging en het puntentotaal van je woning kloppen.